Jaktkläder dam och herr

Det är svårt att veta vad man ska inhandla när det gäller regn- och jaktkläder för dam och herr. Det finns väldigt mycket bra plagg att välja mellan så därför blir också valet svårare, vilka funktioner ska jag ha och vilka är det prio på? Ska det vara ett jaktställ utan material som är anpassat för regn eller är det smart att skaffa ett plagg som tål även regn men försakar jag då någon annan funktion? Ska du ut och vandra så kommer du att behöva riktigt bra regnkläder som står emot både regn och vind. Fundera på hur mycket regn du tror att dina kläder kommer att utsättas för och om du kommer att röra dig i dom eller bara sitta stilla på pass.

Regntåliga jaktkläder

Det svåraste valet man gör när det gäller regnplagg är hur mycket regn som plagget bör tåla. Ofta är det dessvärre så att om du väljer ett regnplagg som helt står emot regn så får du inte bara ett vattentätt plagg utan också ett väldigt tätt plagg. Täta plagg brukar innebära att det inte bara stänger ute vätan utan tyvärr också behåller kondensen som uppstår på insidan. Det vill säga, du kommer att svettas mycket om du rör på dig och svetten kommer inte att avdunsta. Då behöver du ett plagg under regnjackan som suger upp svetten och transporterar den till ytterligare ett plagg som sitter utanpå, det så kallade ”lager-på-lager” funktionen. Ett material som är mycket omtyckt och som står emot vatten bra är Gore-Tex, det är också känt för sin ”andasfunktion” det vill säga att det släpper ut fukt men inte in vatten.

Tips för regntåliga jaktkläder

Här kommer några punkter du kan fundera på innan du köper ditt jaktplagg som ska tåla regn. Det är inte bara vandrare som behöver regnkläder som tål fysiska aktiviteter utan även jägare behöver röra på sig mycket vid jakt där de inte bara sitter på pass. Då ska du tänka på:

Vattentåliga regnkläder tål regn under kortare perioder eller mycket lätta regnskurar.
Vattentäta regnkläder är ett måste om du ska vara ute i regnet under längre tid och dessa är ofta väldigt täta vilket innebär att du kommer att svettas i dom när du rör på dig. Här ska du välja materialet Gore-Tex för att vara säker på att plagget är regnmotståndigt samt andas.
Vilken design bör ditt regntåliga plagg ha? Får det inte prassla? Ska det vara lätt att röra sig och vara luftigt eller åtsittande?