Projektredovisning: Aquaponics

http://eval.nu/wp-content/uploads/2011/11/wpid-perenstrom-aquaponics-8701-small.jpg

Alla bilder i det här inlägget är tagna och efterbehandlade av Per Enström eftersom jag varken har någon bra kamera eller speciellt bra förmågor.

Under sensommaren och hösten har jag hållit på med mitt andra stora projekt det här året, nämligen en aquaponicsodling till mitt studentrum. Aquaponics är alltså en kombination av »aquaculture« och »hydroponics« som går ut på att man odlar växter i ett medium, och förser dem med vatten som berikats med näringsämnen (läs: bajs) från en tank med fiskar.

Fördelen med denna typ av odling (förutom att den är sjukt häftig) är att man relativt lätt kan smacka upp den mitt i stan – exempelvis i sitt studentrum. Den drar dessutom (ironiskt nog) mindre vatten än att odla i marken.

Inspiration och vägledning kommer från Kattastrands kretsloppsodling. Deras hemsida är ful som stryk och presenteras med felaktig teckenkodning, men om man ställer om den för hand (alternativt gissar alla svenska vokaler) så går det ändå. De har det mesta man kan tänkas vilja veta, inklusive kostnadsberäkningar (som jag dock upplevde som mycket optimistiska).

http://eval.nu/wp-content/uploads/2011/11/wpid-perenstrom-aquaponics-8702-small.jpg

Just nu odlar jag (som ni kan se) basilika. Det medium jag använder är en kombination av smågrus jag hittat ute och lecakulor, givetvis båda två noga avsköljda. Hyllan är från Ikea (men jag hittade den i källaren), och detsamma gäller för de båda plastkärlen, som är från serien SAMLA.

http://eval.nu/wp-content/uploads/2011/11/wpid-perenstrom-aquaponics-8703-small.jpg

Fisken är kardinalfiskar (ej att förväxla med kardinaltetror), närmare bestämt nio stycken (den tionde dog kort efter inköpet). Anledningen till att jag valde dem, förutom att jag hade ett så litet kärl, var främst att de är lätta att fås att föröka sig i fångenskap, samt att de tål låga vattentemperaturer och alltså inte behöver en doppvärmare. Sedan bilderna togs har jag också lagt i flera stenar för fiskarna att gömma sig bland.

http://eval.nu/wp-content/uploads/2011/11/wpid-perenstrom-aquaponics-8706-small.jpg

Gödslingen/bevattningen av växterna sker periodvis med hjälp av en timer, den översta på bilden ovan. Den undre är köpt på Ica och styr lampan, men köp inte din där för den började skramla en massa kort efter att jag köpte den. I bakgrunden kan man även beundra min förfärliga tapet.

http://eval.nu/wp-content/uploads/2011/11/wpid-perenstrom-aquaponics-8705-small.jpg

Lampan jag använder köpte jag på Kjell och Company och är egentligen tänkt att användas i fotostudior, men uppenbarligen fungerar den till odling också. Intressant nog verkar den stråla frekvenser som är bättre för den gröna basilikan än den lila, för nästan alla mina lila basilikaplantor har varit sjukliga redan från början, medan den gröna frodats. Om någon skulle orka vore det väldigt spännande att se om det går att få tag på en lampa som har rätt frekvenser (och inga andra) för fotosyntes.

Lamphållaren fick jag från mina föräldrar, men tyvärr hade den en liten lampsockel, så jag köpte en stor sockel på Clas Ohlson och byggde in i den, därav silvertejpen och buntbanden.

http://eval.nu/wp-content/uploads/2011/11/wpid-perenstrom-aquaponics-8707-small.jpg

Pumpningen sker med hjälp av en vanlig akvariepump som kör en kvart var sjätte kvart, också med hjälp av en enkel timer. Den är sedan kopplad till ett PVC-rör från Biltema.

http://eval.nu/wp-content/uploads/2011/11/wpid-perenstrom-aquaponics-8708-small.jpg

Som synes kommer vattnet bara ut genom en slang: det sitter inget filter eller så i den. Detta för att så mycket jox som möjligt från fiskarna ska komma med.

http://eval.nu/wp-content/uploads/2011/11/wpid-perenstrom-aquaponics-8704-small.jpg

Vattnet rinner sedan tillbaka genom en bordgenomföring från Biltema som jag har satt fast med silikonlim i botten på växtlådan. Nedstucken i bordgenomföringen sitter en skarv till ett elrör som jag har borrat hål i så att vattnet ska kunna rinna ner utan att ta med sig lecakulorna eller gruset. Den uppstickande flärpen är ett buntband som sitter där för att se till så att luft kan röra sig igenom röret, så att jag slipper vakna mitt i natten av högljudda sörplande ljud.

De små växterna bredvid är någon sorts kål: antingen pak choi eller mizunakål. Jag har inte fått dem att ta sig i min odling, förmodligen för att det är för varmt i mitt rum (de växer nämligen inte bättre i kruka).

Utöver pumpen som förflyttar vattnet har jag också en något starkare cirkulationspump på omkring 400 l/h (tror jag) som syresätter vattnet. Från början hade jag en luftpump med syresten, men den lät som ett tröskverk. När jag frågade i akvarieaffären så sa de att man nästan helt har slutat använda dem just för att de är så högljudda och ineffektiva.

Jag har också, sedan bilderna togs, skaffat en foderautomat för fiskarna (tydligen heter det inte »fiskmatare«, fast det verkar mest rimligt).