Om att Se Saker Från Andra Synvinklar

Varje gång när man har fått upp ångan och är mitt inne i en raljering så kommer det ofelbart någon Nyanserad Person® och ska visa att man kan Se Saken Ur Andra Synvinklar™. Jag förstår allvarligt talat inte vad syftet är. Det är inte som att jag tänker basera Albinpartiets partiprogram på denna raljering. Det är inte som att jag försöker göra någon sorts djupstudie. Det finns liksom ingen analytisk poäng med en extra synvinkel.

Det här verkar stå med i föräldraböckerna eller något, för världen kryllar av människor som fått höra av sina föräldrar när de blivit mobbade i skolan att de som slog och hånade dem helt utan anledning säkert gjorde det för att de inte visste bättre eller hade en svår uppväxt. Och hur många tjejer har inte fått höra att killarna slår dem för att de egentligen är kära i dem?

Hallå, om Pelle slår mig är det totalt irrelevant om han så fick crack i nappflaska som spädbarn, han har ingen rätt att slå mig ändå. Det är honom det är fel på, inte mig!

Tanken måste vara att det ska kännas mindre jobbigt för offret, men resultatet är det motsatta. Det offret lär sig är att hens känslor av kränkning och övergrepp inte bara är ogiltiga, utan att de också måste ersättas av en förståelse för förövaren. Men vad skulle denna förståelse egentligen uppnå?

Skulle Pelle sluta slå mig? Knappast. Skulle det kännas bättre för mig? Knappast. Skulle det ge mig nya metoder för att hantera Pelle? Knappast. Det är inte som att jag kan krama honom och förklara att jag förstår att han hade en svår uppväxt men kan han snälla sluta slå mig direkt. En bättre lösning vore att Pelle får gå i terapi och bearbeta sina upplevelser och lära sig att sluta slåss, eventuellt i kombination med självförsvarsträning för mig.

Värst blir det här i samband med politik. Ett ständigt försök att förstå på vilket sätt alla är offer är fullständigt förlamande för politisk aktion. Stackars, stackars bank-VD:arna, de har säkert sömnproblem och magsår och all den där champagnen riskerar att göra dem alkoholiserade! Ok att de kör sina banker i botten och skrattar hela vägen hem i sin limousine medan tiggarna hopas i gathörnen, det är ju egentligen synd om dem också.

Visst förstår jag att de här idioterna skulle ersättas av andra glada idioter om någon driftig människa bestämde sig för att ge dem sin avgångsfallskärm i bly. Visst förstår jag att det är ett systematiskt problem och inte ett personligt–moraliskt. Men det ändrar inte på det faktum att det de är är vedervärdigt och att de är svin, oavsett vad de själva tror att de håller på med.

One thought on “Om att Se Saker Från Andra Synvinklar

  1. Det bästa med det här inlägget är “om någon driftig människa bestämde sig för att ge dem sin avgångsfallskärm i bly”.

Comments are closed.